Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Κέρκυρα , Ι.Η. Παντοκράτορος "Καμαρέλα"

ΙΕΡΟΝ  ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ  
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ  " ΚΑΜΑΡΕΛΑΣ " 
ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Αν φτάσετε μέχρι το βόρειο τμήμα του νησιού της Κέρκυρας , στο χωριό Αγιοι Δούλοι με κατεύθυνση το χωριό Νύμφες , επισκεφθείτε τη Μονή της Καμαρέλας με την ομώνυμη πηγή που υδρεύει τους γύρω οικισμούς. Οι αδερφέςΠελαγία και Φιλοθέη, δύο από τις πέντε καλόγριες που ζουν σήμερα εκεί, θα σας υποδεχθούν και θα σας μιλήσουν με προθυμία.
Ιστορικό :
Ο ιερομόναχος Σωφρόνιος εκ του χωρίου Περουλάδων Κέρκυρας, κατά το έτος 1800 «ζήλω θείω κινούμενος»  ίδρυσε το Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο Παντοκράτορος Καμαρέλας, στην περιοχή των Αγ. Δούλων Δήμου Εσπερίων Κερκύρας. Πρώτη Καθηγουμένη διετέλεσε η κατά σάρκα αδελφή του Κτήτορος Πελαγία μοναχή.   

Το Ναό του  Ησυχαστηρίου εγκαινίασε ο Μητροπολίτης Ιερόθεος Σιγάλας γύρω στο 1810. Εν συνεχεία το έτος 1890 η Αδελφότητα με πρωτοστατούσα την καθηγουμένη Μοναχή Θεοδοσίαν Τριβυζά με πολύ κόπο και μόχθο, με στερήσεις και εξαντλητική χειρωνακτική εργασία, ίδρυσαν το νέο Καθολικό σύμφωνα με τα Κερκυραϊκά δεδομένα, αφιερωμένο και τούτο εις την Μεταμόρφωσιν του Σωτήρος Χριστού.

Το Ησυχαστήριο βρίσκεται σε ωραιοτάτη τοποθεσία, περιβάλλεται από πυκνά δάση και άφθονα νερά λόγω της μεγάλης πηγής «Καμαρέλας» η οποία ευρίσκεται εντός της περιοχής του.


Στο Ησυχαστήριο μόνασαν αξιόλογες μοναχές που αγωνίστηκαν με πίστη και αυταπάρνηση στην μοναχική ζωή,  οι οποίες το ανέδειξαν με την πνευματική και υλική τους προσφορά και το καταξίωσαν στην συνείδηση των ευσεβών χριστιανών.

Στο Ησυχαστήριο σώζονται αξιόλογες ιερές εικόνες και αρκετά κειμήλια πνευματικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Η Αδελφότητα του Ησυχαστηρίου πάντοτε μέχρι σήμερα στάθηκε αρωγός και στήριγμα σε πολλούς ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Έχει 3 παρεκκλήσια μεταξύ αυτών και το παλαιό Καθολικό(φώτο) στο οποίο διασώζονται σε καλή σχετικά κατάσταση σπουδαίες τοιχογραφίες.


Επίσης διασώζεται ο χώρος ασκήσεως του κτήτορος, πλησίον του οποίου κατά θαυμαστό τρόπο  στην κοπή των ελαιοδένδρων ευρέθη εντός  κορμού το σημείο του Σταυρού.

Η Αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστήριου αποτελείται σήμερον από έξι αδελφές, οι οποίες αγωνίζονται τον καλόν αγώνα προσφέροντας φιλανθρώπως σε κάθε περίσταση. Το έτος 2005 αναγνωρίσθηκε επισήμως με Προεδρικό Διάταγμα.

Μέσα σε ένα κτήμα, μακριά από τα βλέμματα των περαστικών, οι γυναίκες του μοναστηριού ασχολούνται με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας βιολογικού λαδιού, σαπουνιού και κρασιού, τα οποία προμηθεύονται πολλοί ντόπιοι και ξένοι ( το λάδι το 2006 βραβεύτηκε σαν το καλύτερο λάδι της Ευρώπης στην έκθεση βιολογικών προϊόντων της Ελβετίας - και 23ο στο κόσμο) .
Στο χώρο της Μονής Παντοκράτορος βρίσκεται και ένα μικρό μουσείο, όπου μπορείτε να δείτε πώς ήταν ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο.



Το Ιερό Ησυχαστήριο πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Πληρ. : Γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο Παντοκράτορος "Καμαρέλας" Κερκύρας, έτος ίδρυσης.17ος αι. Τ.Κ. 49081, Αγ. Δούλοι - Κέρκυρα. Ηγουμένη Μοναχή Πελαγία Γραμμένου (μον. 5) τηλ. 26630 94258. Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο τους καλοκαιρινούς μήνες 09:00-13:00 και 17:00-20:00.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Άγιοι Δούλοι

Αυτή είναι μία φωτογραφία από ένα καντούνι (χωριό)  στην Κέρκυρα.


     Το χωριό λέγεται ¨Άγιοι Δούλοι¨

   - Περίεργο όνομα… δεν νομίζετε ;  -

    Οι αγιόδουλίτες ήταν οι δούλοι που καλλιεργούσαν τα τιμάρια της εκκλησίας κατά τη βυζαντινή περίοδο και από αυτούς πήρε το όνομα του το χωριό

    Γραφικό χωριό με παραδοσιακά βενετσιάνικα σπίτια και βυζαντινή καταγωγή. Περπατώντας τα καντούνια του νομίζεις ότι ζεις σε άλλη εποχή ξεφεύγοντας από την σκληρή πραγματικότητα των σημερινών καιρών.

    Το χωριό βρίσκεται 24 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Κέρκυρας και γύρω στα 12 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή παραλία που είναι η Ρόδα.


     Αυτή την στιγμή στο χωριό ζουν γύρω στους 120 μονίμους κατοίκους .
     Το χωριό διαθέτει 3 συμβολαιογραφεία καθώς και Ειρηνοδικείο.

     Στο κέντρο του χωριού υψώνεται το αρχοντικό της οικογένειας Λάσκαρη που κτίστηκε το 1800 από ντόπιους μαστόρους με την καθοδήγηση του Ιταλού αρχιτέκτονα Ερρίκου Σορεσίνι.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ Π.Δ. 137/05 (ΦΕΚ 194 Α 3/8/2005ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ




 



 




 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου