Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Υπεραιωνόβιος πλάτανος

Μνημείο της φύσης στο Παλαιοχώρι. 
Περιοχή "τ' Καρατζιά του λβάδ'" .





Fb Διαμαντής Χαλκιάς με 
Στυλιανός Απόστολος
Σαρμανιώτης Νικόλαος


Υ.Γ. Περιοχή "τ' Καρατζιά του λβάδ'" .

Από του "παπαγιώρ το λιβάδι" ίσια πάνω μετά του "κωκ τη βρύση" ή από το δρόμο του "Αϊ Αρχάγγελου" μόλις βρεις το διπλό παρεκκλήσι πας αριστερά κάτω και μόλις βγεις στα λιβάδια δεξιά.
Περνάς τον πλάτανο και συνεχίζοντας στα 500 μέτρα περίπου βρίσκεις το λαγκάδι και στην απέναντι πλευρά είναι το "καστελούδ", στου "Τσελεπί το Λαγκάδι" ή "τσ καμίνινας" στα "Πλατανούδια" περιοχή δίπλα στο "Καστέλι Κρανιάς" και την 'Παλαιοχριστιανική Βασιλική "Βαλτούδας" https://moyzas.blogspot.gr/2018/02/blog-post_78.html

Σημείωση: επίσης είναι σαφές ότι τα άλλα γνωστά πλατάνια της περιοχής δηλαδή στην πλατεία Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Μεγάλης Παναγίας κλπ δεν είναι του μεγέθους άρα και της ηλικίας του συγκεκριμένου ... θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον στο 1/5+ του υπεραιωνόβιου πλάτανου της ανάρτησης ... Νομίζω, χωρίς να έχω μέγεθος περιμέτρου του κορμού, ότι είναι στο μισό του πλατάνου στο χωριό Γεροπλάτανος που είναι υπερχιλιετής. (οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε κάθε μέτρο περιμέτρου του κορμού αντιστοιχούν 100 χρόνια)

2 σχόλια:

  1. άντε τώρα να εξηγείς στην ηγεσία του Τόπου πώς μπορεί αυτό το Μνημείο της Φύσης να ... ανακηρυχτεί μνημείο της φύσης (ΦΕΚ A 192/1971) και να αναδειχτεί !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμως, κατά μέσο όρο, έχει παρατηρηθεί πως αν μετρήσουμε την περιφέρεια ενός δέντρου σε ύψος περίπου 1.5 μέτρου από το έδαφος, τη μετατρέψουμε σε εκατοστά και τη διαιρέσουμε με 2.5, τότε το αποτέλεσμα δίνει κατά προσέγγιση την ηλικία του δέντρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή