Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Καφετζήδες Παλαιοχωρίου


φωτο: fb Μπογάς Γεώργιος και εικονίζονται Παναιρλης Δήμητρός, Κάσσανδρος Θεοδόσης στο κέντρο ο Μήτσους Πολυζούδης και ο πιτσιρίκος μαλλον ο Παναγιώτης (σχόλιο 3)


Τον παλιό καιρό Πέρασαν 60 χρόνια και βάλε στο χωρίο είχαμε πάρα πολλά καφενεία ξεκινώ από τα παλιά συμφώνα με την ηλικία μου. Μανασσής Ζέρβας – Μπογας Δημήτριος εδώ το έπαιζα TJ Ζέρβας Δημήτριος τα πέντε ΦΦΦΦΦ Παπαγεωργίου τα καβουράκια Και απέναντι το σημερινό κέντρο υγείας μετά πάμε Παναιρλής Δημήτριος-Κάσσανδρος Θεοδόσιος-Ζέρβας Βασίλειος- Ζέρβας Γεώργιος - Μοσχόπουλος Γεώργιος - Μάνος Δημήτριος & Βέλλιος Απόστολος & Γεώργιος - Γκαγκάνης Νικόλαος - Δουρδέρης Αθανάσιος με αφοί Δημουλά - Τσουλούφης Ιωάννης του Σιώκου στη εκκλησία (σχόλιο Νο 1) και άλλα, εδώ βάζω μια τελεία τα νεώτερα τα αφήνω για τους νεότερους
Δεν ξεχνάμε και τα εξοχικά ο κήπος του Αλλάχ και του Μάνου & αφοι Βέλλιου στο σημερινό πρατήριο καυσίμων. Το ζαχαροπλαστείο Βελλιου με τα περίφημα πετειναράκια, Κολλάμε και τον μπάρμπα Νικολή από Αρναία με παγωτά ένα παγωτό ένα αυγό. Άντε και μερικά παντοπωλεία που έπαιξαν και ρόλο του καφενείου εκεί τα κοπανούσαν οι κρυφομπεκροκανάτες μακριά από τα αδιάκριτα μάτια. Δίπλα στου Δημήτρη Παναιρλή το καφενείο ήταν το παντοπωλείο Βασίλη Παναιρλή εκεί πήγαινε ταχτικά ο Μήτσιος γνώριζε τα κατατόπια και αυτοσερβιριζόταν μια μέρα μόλις τελείωσε το περιεχόμενο μπουκάλι 2,5 οκάδες λέει στο Βασίλη, “Βασίλη αυτό το κρασί σα να σικουσι μιτ του βλεπ η βασιλς και τι να δει το μπουκάλι είχε ταμπέλα ξιδ”. Ήταν και αυτά στο πρόγραμμα….
Φ΄ωτο fb Μπογάς Γεώργιος και εικονίζονται -> Κάσσανδρος Θεοδόσιος στο κέντρο.... Από δεξιά Γεώργιος Πολύζος Μπακατσιάνος Σοφία Πολύζου ( Τσιανακά ) Μαρία Καραπαναγιώτη ( Τσιανακά ) Βλάχος Δροσ. Αθανάσιος σύζυγος Αθανασίου Βλάχου Τσιούντος Κωνσταντίνος Αννα Τσιούντου 
Τα καφενεία δούλευαν όλα πολύ καλά
Οι Παλαιοχωρινοι επενδύαμε στη διασκέδαση μας έλεγαν το μικρό Παρίσι, και όχι στο μέλλον οι γεννηθέντες μέχρι και του 1942 και σχεδόν μόνο αγόρια πήγαιναν στο γυμνάσιο έμεναν στο ενοίκιο στην Αρναία και ερχόταν στο χωρίο με τα πόδια Σαββατοκύριακο τροβαδιάζονταν και πίσω στη Αρναία. Ελάχιστοι οι σπουδαγμένοι από το χωρίο. Οι γεννηθέντες 1943 πήγαιναν στην Αρναία με ποδήλατα από 54 παιδιά μόνο ο Τάκης Γκαγκάνης πήγε πανεπιστήμιο ο Κωνσταντίνος Δημ Τζιουρτζιούμης & Μπογας Δημ. Γεώργιος και Νίκος Δημ Τσιουλίδης πήγαμε τεχνική σχολή Θεσσαλονίκη αν ξεχνώ κάποιον μπορεί να κάνη παρατηρήσει να το συμπληρώσουμε. Μετά μπήκαν στη ζωή του χωριού και τα γράμματα γιατροί δικηγόροι καθηγείται δάσκαλοι κλπ. Άλλα και σήμερα οι σπουδαγμένε δεν είδα να κάνουν κάτι για το χωριό συλλογικά. Η δική μου γενιά και η προηγούμενες αποτύχαμε τέλος. Εσείς οι νέοι πάρτε συλλογικά την τύχη του χωριού στα χέρια σας και όχι μεμονωμένα.
Σχόλιο 1 Στο χωριό μας δεν είχαμε ποτέ αστυνομία σε μια πανήγυρη στο καφενείου Σιώκου πάνω στο γλέντι ένας χωροφύλακας έκανε κόρτε σε μια Παλαιοχωρινιά ο ερωτευμένος με τα μάτια Παλαιοχωρινός και η παρέα του τον πήραν μυρουδιά, κάνουν στα ψέματα καυγά και το όργανο μπήκε στη μέση μην ξεχνάμε και την εποχή εδώ αρχή βγαίνουν από το καφενείο βάση σχεδίου στο κατόπι και το όργανο ο ερωτευμένος και ο φίλος του τον αρπάζουν το ρίχνουν κάτω παίρνει ο καθένας από ένα πόδι και τον έσερναν στο καλντερίμι ο τότε υπόνομος κατέληγε στου Χαλκιά πηγαίνοντας για τα λιβάδια πήγαν και τον πέταξαν στον υπόνομο ο χωροφύλακας ποτέ δεν πάτησε πλέων το πόδι του στο χωριό σήμερα κάποιος από τα παλικάρια είναι εν ζωή.
Φώτο fb Μπογας Γεώργιος εικονίζονται ->1950 Μπογάς Δημ. Αθανάσιος στο καφενείο Μανασσή Ζέρβα φωτεινή (σχόλιο 2 )
Σχόλιο 2 όπως βλέπεις φωτεινή οι κολόνες στο καφενείο Μανασσή Ζέρβα το 1950 ήταν εκεί ο Κάσσανδρος το κρεοπωλείο το άνοιξε πολύ αργότερα θα αναρτήσω Φώτο έως τότε ρώτα να μαθαίνεις. Της κολόνες της ξύλισαν νύχτα κάποιοι εθνικόφρονες Παλαιχωρινοί το 1953 για την υποδοχή του Βασιλεία και της Βασίλισσας λυπάμαι που μέσα στη παρέα ήταν και ένας συγγενής. Πίσω από της κολόνες φρέσκος για το καφενείο υπήρχε μια καλύβα του Μανασσή Ζέρβα και ήταν ένας τσαγκάρης από Αρναία την παράγκα τα παλικάρια του χωριού την έριξαν ποιο μπροστά από το 1950 φωτεινή μιχαλιολιάκου Αυτό είναι το κτίριο του Μανασσή Γεωρ. Ζέρβα
Σχόλιο 3 Ο μπαρμπα Μητσιος υγειονομικό μπα το τσιγάρο στο στο στόμα και ο μεζές απίκο. Τότε ούτε παγωνιέρα αλλά ραδιόφωνο ναι με μπαταριά αυτοκινήτου του και απλωμένο 5 μέτρα σύρμα χαλκού για κεραία, και γραμμόφωνο με χουνί, μανιβέλα για κούρδισμα και καρφί ιδικό για βελόνα  ειχε και φρένο Ξέχασα δεν υπήρχε ηλεκτρικο ρεύμα.

Αφήγηση: Μπογας Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου