Σάββατο 16 Ιουνίου 2018


Σπάνια καρτ-ποστάλ που εκδόθηκε κατά την περίοδο των Βαλκανικών Αγώνων του 1912-1913, και με μεταφορική έννοια εμφανίζει τον Ελληνικό Στρατό να απελευθερώνει την Μακεδονία, όπου την Μακεδονία στην καρτ-ποστάλ αντιπροσωπεύει μια Ελληνοπούλα η οποία φυλάει την Ελληνική σημαία, ενώ στα πόδια της φαίνονται οι αλυσίδες της σκλαβιάς να έχουν σπάσει (μόνιμο έκθεμα του Βλαχογιάννειου μουσείου) 
Σαν την Τρίαινα του Ποσειδώνα μέσα στο Αιγαίο, η Χαλκιδική μαγεύει τον επισκέπτη με τις κατάφυτες δασικές εκτάσεις που φτάνουν μέχρι τον αιγιαλό, το χρυσαφένιο ήλιο που στραφταλίζει στα τιρκουάζ νερά, το παραδοσιακό της χρώμα αλλά και την πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική της παράδοση. Ατελείωτες δαντελωτές ακτές, μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι, αλώβητα μνημεία της Χριστιανοσύνης και πολλοί ανεξερεύνητοι θησαυροί συνθέτουν τον καμβά της.
Χαλκιδική
Σε αυτόν το μεθυστικό καμβά γαλάζιου και πράσινου, ο επισκέπτης θα βρει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών, κυρίως στο πρώτο πόδι, στην κοσμοπολίτικη Κασσάνδρα, παραδοσιακούς παραθαλάσσιους ξενώνες, μικρούς κρυμμένους θησαυρούς και μαρίνες στις ακτές της Σιθωνίας, καθώς και μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως την Αρχαία Όλυνθο, τα Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη και ασφαλώς το Άγιο Όρος, ανυπέρβλητο μνημείο της χριστιανοσύνης που στέκει αλώβητο από την πάροδο του χρόνου σαν ζωντανό μουσείο του βυζαντινού πολιτισμού μέσα στην παρθένα φύση.
Η Χαλκιδική επιφυλάσσει επίσης πολλούς μικρούς επίγειους παράδεισους για τους λάτρεις του βουνού. Στις σκεπασμένες με πεύκα, βελανιδιές, έλατα και καστανιές περιπατητικές και mountainbike διαδρομές, θα νιώσετε τον πεντακάθαρο αέρα να τονώνει κάθε κύτταρο του σώματός σας, ενώ στις πολλές κρυμμένες πηγές θα βρείτε γάργαρο, δροσερό νερό. Αν επιθυμείτε να μείνετε στο βουνό, αναζητήστε τους παραδοσιακούς ξενώνες στο Χολομώντα και στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές.
Χαλκιδική
Βέβαια, όσοι θέλουν να νιώσουν την απεραντοσύνη του Αιγαίου αλλά και την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο θα πρέπει να ασχοληθούν με τα θαλάσσια σπορ! Windsurf, kitesurf, καταδύσεις, θαλάσσιο σκι και πολλές άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες σας περιμένουν σε άρτιες εγκαταστάσεις στην Κασσάνδρα αλλά και στη Σιθωνία. Σημειώστε επίσης ότι κάθε Ιούλιο λαμβάνει χώρα ο διάπλους του Τορωναίου, ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά κολύμβησης μήκους 26 χλμ., στο οποίο συμμετέχουν κολυμβητές από όλο τον κόσμο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής πολλά και αξιόλογα καλλιτεχνικά φεστιβάλ. Με επίκεντρο τη μαγεία της μουσικής, αλλά και τις παραστατικές τέχνες, τα υπαίθρια θέατρα φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι σπουδαίες εκδηλώσεις.
Ας περιηγηθούμε μαζί σε αυτόν τον ανεξάντλητο από εκπλήξεις γνωστό αλλά και ταυτόχρονα άγνωστο τόπο!

Πώς να έρθετε εδώ

Η βάση για κάθε μετακίνησής σας προς τη Χαλκιδική είναι η Θεσσαλονίκη, όπου μπορείτε να φτάσετε με αεροπλάνο, τρένο, αυτοκίνητο ή πλοίο. Ένα επίσης κοντινό λιμάνι με συχνά δρομολόγια πλοίων είναι και το λιμάνι της Καβάλας.
Πληροφορία που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη:
Λεωφορεία: www.ktel-chalkidikis.gr

πληροφορίες:
http://www.visitgreece.gr/el/destinations/halkidiki

drums: Νούλης , κλαρινιστας: Αυγερινός Γιώργος, φωνή: Χρήστος Ζαγοράκης ,
bouzouki 1: Γιάννης Δ. Αυγερινός, bouzouki 2: Λάκης Βενέτης, αρμόνιο: Γιώργος Καρατζοβάλης

Ο Γεώργιος Αυγερινός (1934-1989) όταν ήταν παιδάκι δεν ήξερε αν θα γίνει μουσικός όμως όταν έβοσκε τα κατσίκια του χωριού (τότε τα έβοσκαν οι οικογένειες με την σειρά) είχε φτιάξει μια φλογέρα και έπαιζε σκοπούς. Μπορούσε επίσης να παίζει μουσικούς σκοπούς με φύλλα δέντρων.

Την απόφαση να γίνει κλαρινιστας την πήρε όταν είδε πρώτη φορά την μουσική μπάντα της Αρναιας. Αμέσως πήρε την απόφαση να γραφτεί στην μπάντα, εκεί είχε δάσκαλο τον μαέστρο Βρανικα. Ήταν αυστηρός δάσκαλος και κάποιες φορές χτυπούσε με την μπαγκέτα τα δάχτυλα πάνω στο κλαρίνο (εκείνα τα χρόνια οι δάσκαλοι ήταν πολύ αυστηροί).

Όταν μεγάλωσε ακόμα εργασιακά ήταν εργάτης και σαν εργάτης έφυγε στην Γερμανία. Η ειδοποίηση ότι αρρώστησε πολύ η μητέρα του τον έκανε να επιστρέψει πρόλαβε όμως να αγοράσει ένα καλό κλαρίνο από την Γερμανία. Αργότερα με το κλαρίνο πήγε στην Θεσσαλονίκη στο καφενείο των μουσικών να γνωριστεί με μουσικούς να μάθει από αυτούς και να συνεργαστεί μαζί τους.
Βιολί: Καραθανάσης Παναγιώτης, Κλαρίνο Αυγερινός Γεώργιος

Όταν παντρεύτηκε στο Παλαιοχωρι συνεργαζόταν με τους ντόπιους μουσικούς και ξεκίνησε σαν δάσκαλος των ανιψιων του στο μπουζούκι και στην κιθάρα. Αργότερα δίδαξε και τα παιδιά του μπουζούκι και κιθάρα και συνεργάστηκε μαζί τους σε όλη την δεκαετία του '80. Ήταν πολύ καλός κλαρινιστας αλλά και καλός δάσκαλος στο μπουζούκι γιατί βάσιζε την διδασκαλία του στις αρχές της θεωρίας της μουσικής που ήξερε χρησιμοποιωντας τις ανάλογες μεθόδους των οργάνων.



κλαρινίστας: Αυγερινός Γεώργιος, drummer: Βασίλης Κουτσός από τα Βράσταμα Χαλκιδικής,
ηλεκτρική κιθάρα: Αυγερινός Νίκος, μπουζούκι: Αυγερινός Ιωάννης, βιολί: Καραθανάσης Παναγιώτης

Στη μουσική του πορεία είχε συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς και από Θεσσαλονίκη και από Χαλκιδική. Αλλά το οικογενειακό του σχήμα ήταν το πιο επιτυχημένο από όλα!


κλαρινίστας: Αυγερινός Γεώργιος, drummer: Βασίλης Κουτσός από τα Βράσταμα Χαλκιδικής,
ηλεκτρική κιθάρα: Αυγερινός Νίκος, μπουζούκι: Αυγερινός Ιωάννης, τραγουδιστής Δημήτρης Γκουβέλης από την Συκιά Χαλκιδικής

Αρχείο : Αυγερινός Γ. Ιωάννης