Κάθε σπίτι του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής και κάθε οικογένεια που έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιω αλλά και στις αρχές του 20 αιω. στο χωριό και συγκεκριμένα στα 1884/85 και μετά, έχει σχέση βιωματική με τον πραγματικό Ζορμπά λέει ο τοπικός μελετητής της ζωής του Γιώργη Ζορμπά και μέλος της ΔΕΦΝΚ Ρίμπας Αστέριος.
Για αυτό και οι κατά καιρούς φωτογραφίες και εξαγγελίες επι Δημάρχου Αριστοτέλη κ Χρηστου Πάχτα και αργότερα επι Δημάρχου κ. Γιώργη Ζουμπά σε διάφορους χώρους - σπίτια στις όμορφες γειτονιές του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής μέχρι να φτάσουμε και στις σημερινές εξαγγελίες υλοποίησης με την τρέχουσα δημοτική αρχή.
# Στις περπατησιές του Ζορμπά ... και εμείς της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) την κάθε φορά, όπως και οι ίδιοι οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής!
η ΔΕΦΝΚ http://amis-kazantzaki.gr/
Βασικές πηγές της παρουσίας του πραγματικού Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής είναι οι:
* Λογοτέχνης Γιάννης Αναπλιώτης "{Ο} αληθινός Ζορμπάς κι ο Νίκος Καζαντζάκης" -- Αθήνα : Δίφρος, 1960
* Γιάννης Γουδέλης, “Ο Καζαντζάκης ξανασταυρώνεται” , Δίφρος, 01/01/1987
δημοσίευμα στο εβδομαδιαίο φιλολογικό – εγκυκλοπαιδικό – επιστημονικό περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» το 1965
* δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ τον Μάρτιο του 1997 από Χρίστο Τελλιδη, Μαρία Ριτζαλέου, Εύρη Τσούμη με αφορμή την συναυλία στα Σκόπια του Μίκη Θεοδωράκη.
* ΑΠΕ ΜΠΕ 31 Μαρτίου 1997 με θέμα: Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ-ΣΕΡΒΙΑΣ
* Αφηγήσεις της κόρης του Ζορμπά, Ανδρονίκης Κεχάεφ (Σκόπια)
* ανέκδοτη εργασία, προϊόν του ερεθίσματος που είχε με βάση το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (1997), του κατοίκου Παλαιοχώριου Χαλκιδικής Ρίμπα Αστερίου που μέρος της αν και αντιπροσωπευτικό εκφωνήθηκε στην 1η εκδήλωση στις 24 Νοεμβρίου 2007 κα για να αναδειχθεί η παρουσία Ζορμπά στο Παλαιοχώρι και μπορείτε να την διαβάσετε αναρτημένη στο ηλεκτρονικό βιβλίο - blog Παλαιοχώρι Χαλκιδικής link https://www.palaiochori.gr/2018/03/blog-post_52.html?m=1
* Δοκίμιο του Λαογράφου από το Καταφύγι Κολινδρού Πιερίας (το χωριό που γεννήθηκε ο Ζορμπάς) κ. Σόρμα "ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΑΠΟΗΧΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΠΙΕΡΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ" , Ματι, 2007
* Το 2008 Έντυπο : Καζαντζάκης - Ζορμπάς, Δύο Ελεύθεροι άνθρωποι της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη/Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, με υλικό ΚΑΙ του προέδρου της Γιώργου Στασινάκη, το οποίο τυπώθηκε με έξοδα από την Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής χάριν του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Ιωάννη και του Περιφερειακού Σύμβουλου κ. Μήτσιου Δημήτριου το έτος 2008
* Η επιστολή των Παλαιοχωρινών Γαλάνη, Σιώκου (δύο αδελφοί), Κάσσανδρου, Κατσιρμά, Μπουγά, Βούζιου και Μοσχόπουλου συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 1916 και απευθύνεται στον ηγούμενο και τους προϊσταμένους της μονής Αγίου Παύλου με σκοπό να μεσολαβήσουν, ώστε να πληρωθούν οι πρώτοι από την εταιρεία τους η οποία δημοσιεύτηκε στα Παλαιοχωρινά Νέα» (Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής), φ. 20 (Ιανουάριος – Μάρτιος 2012 από τον κ. Κωνσταντίνο Χιούτη.
* ΣΤΑΣΙΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Εισ: Θανάσης Αγάθος, “ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΙΑ”, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ , 2017
Ήρθε η ώρα να θυμηθούμε μαζί τον άγνωστο Γιώργη Ζορμπά, που ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης με το έργο του Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, έκανε γνωστό ανά την υφήλιο.
Αυτό το έργο μετέφερε στους κινηματογράφους ο σκηνοθέτης Νίκος Κακογιάννης το 1964, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με πρωταγωνιστές τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και ήταν υποψήφια ταινία για 7 Όσκαρ από τα οποία τελικά κέρδισε τα 3:
✓ Όσκαρ Β´ Γυναικείου Ρόλου στη Λίλα Κέντροβα. ✓ Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Βασίλη Φωτόπουλο.
✓ Όσκαρ φωτογραφίας (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Γουόλτερ Λασάλι
Μετά από 15 χρόνια περίπου εξαγγελιών, σχεδίων, φωτογραφιών, ναυαγίων, σκοπιμοτήτων κ.α. μια πράγματι ιδέα σταθμός όπως επικοινωνηθηκε με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια από την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) , τον Πρόεδρο της Γιώργο Στασινάκη και τον Ρίμπα Αστέριο δείχνει ότι βρισκει και Στέγη.
Η σημαντική και μοναδική δωρεά στα δρώμενα του Παλαιοχωρίου των κληρονόμων Γεωργίου και Δούκινας Καραθανάση, λύνει τον Γόρδιο Δεσμό και την όλη αναβλητικότητα για το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Ζορμπάς ήρθε στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής ως Υλοτόμος, ήταν Κτηνοτρόφος, εργάστηκε ως Σιδηρουργός και ως Γανωματής, ως Σταβλιτής ζώων και μετά και ως Μεταλλωρύχος αλλά πάνω από όλα ήταν ένας Πολύτεκνος Έλληνας πολύ καλός Οικογενειάρχης, δουλευταράς, της παρέας που υπεραγαπούσε την γυναίκα του Ελένη Καλκούνη (με καταγωγή από την Άνδρο) την οποία παντρεύτηκε στα 1895/6 στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής με κουμπάρο τον τότε Τοπικό Καϊμακάμη.
Σήμερα διαβάζουμε στο ΑΠΕ ΜΠΕ από την δημοσιογράφο Νικόλ Καζαντζιδου
"... Τον Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη. Το χωριό της ορεινής Χαλκιδικής με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια, αγκαλιάζει την ιστορία του και υποδέχεται εκ νέου το πρόσωπο που ενέπνευσε τον Καζαντζάκη να γράψει το πρώτο, κι ίσως ένα από τα καλύτερα βιβλία του, το "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά". Ο πρωταγωνιστής μιας ιστορίας που λίγα χρόνια αργότερα, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Μιχάλη Κακογιάννη, παίρνει το πρόσωπο του ηθοποιού Άντονι Κουίν και χορεύει στα μουσικά βήματα του Μίκη Θεοδωράκη, κάνοντας τον Zorba the Greek ακόμη πιο γνωστό διεθνώς.
Ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι -που οι πολλοί κληρονόμοι του αποφάσισαν να δωρίσουν στο Δήμο για να το αξιοποιήσει- θα υπενθυμίζει εφεξής με την παρουσία του, τα περισσότερα από 20 χρόνια που πέρασε ο κατά κόσμον Γιώργος Ζορμπάς, στο Παλαιοχώρι, όπου έζησε με την οικογένειά του, έκανε 12 παιδιά ..."
Όλη η εξέλιξη της Ιδέας Στέγη, Σπίτι, Οικίας Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής εδώ 👇
Με ευθύνη σε όσους κόπιασαν … κοπιάζουν και θα κοπιάζουν να γίνει κάτι σπουδαίο
Ρίμπας Αθ. Αστέριος
Κάτοικος Παλαιοχώριου Χαλκιδικής
Μέλος της ΔΕΦΝΚ
«Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει»
7 comments:
«Ένα πρωί ξημερώματα χωρίσαμε. Αυτός πήγε κατά βορρά» γράφει ο Καζαντζάκης στο βιβλίο του για τον χωρισμό του με τον Αλέξη Ζορμπά, που έγινε στις αρχές του 1930. Για τα χρόνια του Ζορμπά στα Σκόπια (1930-1941) τα στοιχεία είναι συγκεχυμένα. Από τα επιβεβαιωμένα γεγονότα, ο Ζορμπάς μετέβη στη γειτονική χώρα με την κόρη του, Κατίνα, η οποία στη συνέχεια παντρεύτηκε εκεί τον Γιοβάν Γιάντα.
https://m.naftemporiki.gr/amp/story/1460507/skopia-episkepsi-tis-mpetu-mpaziana-ston-tafo-tou-aleksi-zormpa#aoh=15940070737403&_ct=1594007265611&csi=1&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s
Είμαστε 23 χρόνια μετά ...
όσο περίπου μια γενιά ανθρώπων ...
Η συναυλία του #Θεοδωράκης στα Σκόπια τον Απρίλιο του 1997 και το δημοσίευμα του Έθνους τον Μάρτιο του 1997 ...
http://www.mikistheodorakisorchestra.gr/el/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/946-zorba
Κάπως έτσι κάθισε η ιδέα στο άκουσμα όλων αυτών ...
Ακολούθησε η σωστή έρευνα τεκμηρίωσης ...
Μετά η επικοινωνία και η συνάντηση με την Διεθνή Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη ... ένα απόγευμα στην Έκθεση Εκδοτών Βιβλίου της ΔΕΘ ...
👀
Η Στέγη #Ζορμπάς στο #Παλαιοχώρι Χαλκιδικής ένα έργο αειφόρου ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού.
Η δύναμη του #Καζαντζάκης και η ορμή του Ζορμπά είθε να δώσουν ώθηση σε ένα Τόπο που δείχνει δυστυχώς να μαραζώνει ...
Πολύτιμη η δωρεά ενός σπιτιού (2020) που εξαλείφει κάθε τοπική αναβλητικότητα και βάζει τον θεμέλιο λίθο ...
https://www.palaiochori.gr/2020/07/blog-post.html?m=1
👀
Ρίμπας Αθ Αστέριος,
Παλαιοχώρι 2 Σεπτεμβρίου 2020
Ένα χρόνο περίπου μετά στις 25 Ιουνίου 2021 έχουμε την παρακάτω εξέλιξη
https://www.amna.gr/macedonia/article/564699/Se-trochia-ulopoiisis-to-Mouseio-Alexi-Zormpa-sto-Palaiochori-Chalkidikis
/*/ Μαντέμ Λάκκος (Θεσσαλονίκης)
-> 18/12/1920
Αναγνώριση του οικισμού και προσάρτησή του στην κοινότητα Ισβόρου
-> ΦΕΚ 212Α - 02/09/1924
Ο οικισμός αποσπάται από την επαρχία Χαλκιδικής του νομού Θεσσαλονίκης και υπάγεται στην επαρχία Λιαριγκόβης του νομού Χαλκιδικής
/*/ Μαντέμ Λάκκος (Χαλκιδικής)
-> ΦΕΚ 4Α - 16/01/1928
Ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Στρατονίκης και προσαρτάται στην κοινότητα Στρατωνίου
-> ΦΕΚ 180Α - 05/09/1928
Ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Στρατωνίου και προσαρτάται στην κοινότητα Στρατονίκης
-> ΦΕΚ 188Α - 30/08/1949
Ο οικισμός μετονομάζεται σε Σιδηρόλακκος
/*/ Σιδηρόλακκος (Χαλκιδικής)
-> ΦΕΚ 188Α - 30/08/1949
Ο οικισμός προήλθε από τη μετονομασία του οικισμού Μαντέμ Λάκκος
-> 17/03/1991
Ο οικισμός καταργείται και προσαρτάται στον οικισμό Άγιος Νικόλαος της κοινότητας Αγίου Νικολάου
https://www.eetaa.gr/metaboles/oikmet_details.php?id=20829
Το «Κτήμα Πραβίτα» καταλαμβάνει έκταση 12.673 στρεμμάτων, στην περιοχή Ταξιάρχη.
Η ιδέα του project αναφέρει ότι ξεκίνησε από τους ιδιοκτήτες γης της ιδιωτικής δασικής περιοχής Πραβίτα κοντά στους Ταξιάρχες, έκτασης 12.273 στρεμμάτων, που ανήκει στην εταιρεία Πραβίτα ΑΕ, που συστήθηκε το 1991 και ελέγχεται κατά 80% από την οικογένεια του κ. Περικλή Καλλιδόπουλου και της κυρίας Μαρίας Μπίθα και τα φυσικά πρόσωπα κ. Βασίλη Τσίγκα και Αθανάσιο Ζαχαρία. Το 20% κατέχουν εξ αδιαιρέτου μέλη της οικογένειας Καλλιδοπούλου.
Πηγή: http://www.kerdos.gr/oldarticles.aspx?artid=1679472
Άγιον Όρος. Ν/βρης-Δ/βρης 1914
Καζαντζάκης
Αυτό το ημερολόγιο αναφέρεται στην εποχή που ο Καζαντζάκης γνωρίζει τον Ζορμπά στο #Παλαιοχώρι και στο Άγιο Όρος.
Συνεργάζονται μετά στο εμπόριο ξυλείας για την ανάγκη που υπήρχε εκείνη την εποχή για κάρβουνο. Μια επιχειρηματική προσπάθεια που δεν στέφθηκε με επιτυχία.
Μια όμως επιχειρηματική ευκαιρία που είδε ο Καζαντζάκης και στο πρόσωπο του Ζορμπά βρήκε τον άνθρωπο που θα ξεκλειδώνει την πρόσβαση στα Καμίνια των Ορυχείων στην ΒΑ Χαλκιδική αλλά και στο εμπόριο κάρβουνου από Εβραίους εμπόρους που ήθελαν κάρβουνα για τα εμπορικά πλοία και δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ορμύλιας.
Αυτή η γνωριμία με τον Ζορμπά και το ναυάγιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Χαλκιδική σε συνδυασμό με την εμπόλεμη περίοδο τους οδήγησε στο λιγνιτωρυχείο στην Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης.
Εδώ θα ήθελα να δώσω την πληροφορία ότι ο Καζαντζάκης ως δικηγόρος και ο Ζορμπάς ως πλέον με εμπειρία μεταλλείων κάνουν μια προσπάθεια για να αποκτήσουν τα μεταλλευτικά δικαιώματα της Πραβήτας ... αυτό που μετά όλοι ξέρουμε ίσως ως κτήμα Καλιδόπουλου!
Ο τάφος του Γεώργιου Ζορμπά (Georgios Zorbas, 1865-1941) σε νεκροταφείο των Σκοπίων, πρωτεύουσας της Βόρειας Μακεδονίας (Severna Makedonija 🇲🇰). Ο πρωταγωνιστής του, πιο πολυδιαβασμένου ίσως, βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, φίλος και ήρωάς του μαζί, ο Γιώργος Ζορμπάς, γεννήθηκε στο χωριό Καταφύγιο Πιερών (υψόμετρο 1.450 μέτρα), περιοχή Βελβεντού, αν και κατάγεται από τον Κολινδρό και Λιβάδι Πιερίας (ο πατέρας του, Φώτης, ένας ευκατάστατος Έλληνας τσέλιγγας που κυνηγήθηκε από τον Τούρκο μπέη των Παλιαμπέλων, κατέφυγε ψηλά στο Καταφύγιο Πιερίων, όπου και γεννήθηκε ο Γιώργος Ζορμπάς -το σπίτι του σώζεται κι αναστηλώθηκε ως μικρό μουσείο).
Αφού πέθανε η πρώτη του γυναίκα, από το Παλαιοχωρι Χαλκιδικής (κόρη του επιστάτη στα ορυχεία μαντεμιού, όπου δουλεύε ο Ζορμπάς), και με την οποία απέκτησε επτά παιδιά, ο Ζορμπάς, έκανε διάφορες τυχοδιωκτικες δουλειές. Κάποια στιγμή πήγε και στο Άγιον Όρος και σκέφτηκε να γίνει μοναχός - το φαντάζεστε;! Εκεί γνώρισε και τον Νίκο Καζαντζάκη, συνεργάστηκε μαζί του σε ορυχείο στη Μάνη και έγιναν φίλοι. Ο Καζαντζάκης έλεγε πως είχε δύο παραδείγματα προς μίμηση, τον Βούδα και τον Ζορμπά -και οι δύο διεκδικούσαν την ψυχή του! Έγραψε και το αυτοβιογραφικό βιβλίο "Αλέξης Ζορμπάς" (Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, ο αυθεντικός τίτλος του βιβλίου) για να περιγράψει αυτόν τον απίστευτο χαρακτήρα, που εκφράζει τη Διονυσιακή φύση των Ελλήνων και των Βαλκάνιων.
Μεγάλος σε ηλικία, το 1930, ο Ζορμπάς μετακινήθηκε τελικά (για επαγγελματικούς-τυχοδιωκτικούς λόγους) στα Σκόπια, που τότε άνηκαν στη Σερβία, και στο Βασίλειο της Νοτιοσλαβίας. Εκεί πήγε μαζί με τη μικρή του κόρη Κατίνα και ασχολήθηκε με "εξορυκτικές επιχειρήσεις" (πέρασε κι ένα διάστημα και στην πόλη Νις της νότιας Σερβίας). Κατόπιν ξαναπαντρέυτηκε με τη Λιούμπα, έκανε κι άλλα παιδιά (οι απόγονοι του ζουν σήμερα στο Βελιγράδι και στις ΗΠΑ) κι ασχολήθηκε με τα ορυχεία. Πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1941 σε βαθιά γεράματα (76 ετών) κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατεστραμμένος οικονομικά από τη βουλγαρική Κατοχή, αλλά πλήρης εμπειριών: "Άνθρωποι σαν κι εμένα θα έπρεπε να ζουν δύο ζωές!", έγραφε από το νεκροκρέβατό του στον Καζαντζάκη.
Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια κι αποτελεί "τόπο προσκηνύματος" για όσους παγκοσμίως λάτρεψαν τον λογοτεχνικό του χαρακτήρα αλλά και όλα τα Διονυσιακά στοιχεία που μπόλιασαν ανά τις χιλιετίες Έλληνες και άλλους λαούς των Βαλκανίων.
Υ.Γ. Ο Ζορμπάς ήταν αληθινός και αυθεντικός άνθρωπος, δεν ήταν δήθεν ή politically correct. Δεν τον ενδιάφεραν οι εντυπώσεις που θα άφηνε στους άλλους και μιλούσε πάντα με τη γλώσσα της ψυχής του. Όπως έλεγε και ο ίδιος -δια μέσου της πένας του Καζαντάκη πάντα- "Ζορμπάς είμαι ζορμπάδικα μιλώ!"
Γεώργιος Στάμκος
https://m.facebook.com/groups/balkterinc/permalink/526089368629447/
Δημοσίευση σχολίου