Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Παλαιός χάρτης της Ελλάδας από τον Πτολεμαίο 1478

 






Πρώτος διαθέσιμος έντυπος χάρτης βασισμένος σε τραπεζοειδή πρωτότυπο χάρτη του Νικολάου Γερμανού. Χαραγμένο υπό την επίβλεψη του Conrad Sweynheim. Εκδόθηκε στη Ρώμη από τον Buckinck.

Χαλκογραφία, τυπωμένη από δύο πλάκες.
Μέγεθος (χωρίς τον τίτλο και το γράμμα στα περιθώρια): 36 x 44 cm (14 x 17 ίντσες)
Μέγεθος φύλλου: 41,5 x 57,5 cm (16,3 x 22,6 ίντσες)
Έκδοση: Κενό
Κατάσταση: Παλιό χρώμα, εξαιρετικό.
Αναφορές: Ζαχαράκης, 1802; Karrow, 32/11; Nordenskiöld, 197; Shirley (Brit.Lib.), T.Ptol.2a.

Από: Claudii Ptolemaei Alexandrini philosophi Geographiam Romae. Ρώμη, 1478.

«Οι νέες χάλκινες πλάκες που χαράχτηκαν στη Ρώμη για την έκδοση του 1478 της «Γεωγραφίας» του Πτολεμαίου είναι πολύ ανώτερες σε σαφήνεια και δεξιοτεχνία από αυτές της έκδοσης της Μπολόνια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εργασία για την έκδοση της Ρώμης είχε ξεκινήσει το 1473 ή το 1474, και αρκετές από τις πλάκες μπορεί κάλλιστα να είχαν χαραχθεί πριν από αυτές που τυπώθηκαν στη Μπολόνια το 1477. Η εκτύπωση έγινε από δύο έμπειρους τυπογράφους γερμανικής καταγωγής: τον Conrad Sweynheym και τον διάδοχό του Arnold Buckinck· ο εκδότης ήταν ο Domitius Calderinus. Πολλοί θεωρούν ότι οι πλάκες της Ρώμης είναι οι ωραιότερες Πτολεμαϊκές πλάκες που παρήχθησαν έως ότου ο Gerard Mercator χάραξε τον κλασικό κόσμο του άτλαντα του 1578». (Shirley)

την οποία σχολίασε. Η εκτέλεση της έκδοσης δεν είναι γνωστή, αλλά θεωρείται σπάνια και επομένως είναι σπάνια και σημαντική. ...» (Nordenskiöld)

Αναφορές: Ζαχαράκης - 1802; Karrow - 32/11; Shirley (Brit.Lib.) - T.Ptol.2a

https://sanderusmaps.com/our-catalogue/antique-maps/europe/southeastern-europe/antique-map-of-greece-by-ptolemy-20919
.

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Zorba the Balkanian: ο Άσωτος Πρωταγωνιστής που ενώνει τα Βαλκάνια ακόμη και μεταθάνατον



Ο παλιότερος και ο νεότερος τάφος του Γεώργιου Ζορμπά (Georgios Zorbas, 1865-1941), που βρίσκεται στο νεκροταφείο Μπούτελ των Σκοπίων, πρωτεύουσας της Βόρειας Μακεδονίας (Severna Makedonija 🇲🇰). 

Ο πρωταγωνιστής του, πιο πολυδιαβασμένου ίσως, βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, φίλος και ήρωάς του μαζί, ο Γιώργος Ζορμπάς, γεννήθηκε στο χωριό Καταφύγιο Πιερών (υψόμετρο 1.450 μέτρα), περιοχή Βελβεντού, αν και κατάγεται από τον Κολινδρό και το Λιβάδι Πιερίας (ο πατέρας του, Φώτης, ένας ευκατάστατος Έλληνας τσέλιγκας που κυνηγήθηκε από τον Τούρκο μπέη των Παλιαμπέλων, κατέφυγε ψηλά στο Καταφύγιο Πιερίων, όπου και γεννήθηκε ο Γιώργος Ζορμπάς -το σπίτι του σώζεται κι αναστηλώθηκε ως μικρό μουσείο).

Αφού πέθανε η πρώτη του γυναίκα, από το Παλαιοχωρι Χαλκιδικής (κόρη του επιστάτη στα ορυχεία μαντεμιού, όπου δούλευε ο Ζορμπάς), και με την οποία απέκτησε επτά παιδιά, ο Ζορμπάς, έκανε διάφορες τυχοδιωκτικές δουλειές. Κάποια στιγμή πήγε και στο Άγιον Όρος και σκέφτηκε να γίνει μοναχός - το φαντάζεστε;! Εκεί γνώρισε και τον Νίκο Καζαντζάκη, συνεργάστηκε μαζί του σε ορυχείο στη Μάνη και έγιναν φίλοι. Ο Καζαντζάκης έλεγε πως είχε δύο παραδείγματα προς μίμηση, τον Βούδα και τον Ζορμπά -και οι δύο διεκδικούσαν την ψυχή του! Έγραψε και το αυτοβιογραφικό βιβλίο "Αλέξης Ζορμπάς" (Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, ο αυθεντικός τίτλος του βιβλίου) για να περιγράψει αυτόν τον απίστευτο χαρακτήρα, που εκφράζει τη Διονυσιακή φύση των Ελλήνων και των Βαλκάνιων.