Ο Γιοβάν Όλιβερ ο Έλληνας (Ιωάννης Λιβέρης, σερβικά : Јован Оливер Грчинић) (περ. 1310-1356)
Στην πλαστή Διαθήκη της Μοναχής Αγάθη (16ος αιω) αναφέρεται ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο.
"Παλεοχόρι του Παλαιολώγου".
Σημαντική η παρουσία στο χωριό της εικόνας Αρχών Μιχαήλ του 15ου αιώνα με τα Αυτοκρατορικά χαρακτηριστικά, όπως ο πορφυρός στρατιωτικός μανδύας.
Και γιατί τόσα Καστέλλια και γιατί το ένα εξ αυτών σε περιοχή που λέγεται "Νέπωσι";
Ιστορικά πρόσωπα έχουν σημειωθεί
Η Μονάχη Αγάθη κατά κόσμον Άννα Κομνηνή
Ο Δεσπότη Ιωάννη Κομνηνό Παλαιολόγο
Και
Ο Δημήτριος Μουζάλωνας ο Ιατροφιλόσοφος
Ο Δεσπότη Ιωάννη Κομνηνό Παλαιολόγο είναι
Ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος (18 Δεκεμβρίου 1392 - 31 Οκτωβρίου 1448) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας που βασίλεψε από το 1425 μέχρι το θάνατό του το 1448 αν και συμμετείχε ενεργά στη διακυβέρνηση από το 1422, μετά από την επιδείνωση της υγείας του πατέρα του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου.
Γιοβάν Όλιβερ Γκρτσκιτς σύζυγος του η Μαρία Παλαιολογίνα της Σερβίας (απεβ. 7 Απριλίου 1355) ήταν βασίλισσα της Σερβίας, σύζυγος του Στέφανου Ούρος Γ΄ της Σερβίας (1324-1331) τον οποίο παντρεύτηκε σε δεύτερο γαμο.
Η Μαρία Παλαιολογίνα, κόρη του Ιωάννη Παλαιολόγου (εγγονού του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου)
Ο Ιωάννης Παλαιολόγος (1288/1289 – 1326) ήταν μέλος της βυζαντινής αυτοκρατορικής δυναστείας των Παλαιολόγων, ο οποίος χρημάτισε και κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης. Του δόθηκαν οι τίτλοι του πανυπερσέβαστου και του καίσαρα.
Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος (1223 - 11 Δεκεμβρίου 1282) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας, Ελληνικής καταγωγής, ιδρυτής της δυναστείας των Παλαιολόγων. Ο Μιχαήλ ήταν υιός του Ανδρόνικου μεγάλου δομέστικου και της Θεοδώρας Παλαιολογίνας, γι'αυτό τον αποκαλούσαν και Διπλοπαλαιολόγο. Οι γονείς του ήταν 3α εξαδέλφια. Ο πατέρας του Ανδρόνικος ήταν υιός του Αλεξίου (του Μιχαήλ) Παλαιολόγου και της Ειρήνης Καντακουζηνής (δισεγγονής του Ιωάννη Β΄ Κομνηνού). Η μητέρα του Θεοδώρα ήταν κόρη του Αλεξίου (του Γεωργίου) Παλαιολόγου και της Ειρήνης Αγγελίνας (κόρης του Αλεξίου Γ΄ Αγγέλου).
Ο Ιωάννης Β΄ Κομνηνός ή Ιωάννης ο Καλός ή Καλοϊωάννης (13 Σεπτεμβρίου 1087 - 8 Απριλίου 1143) ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (1118 - 1143) από τη Δυναστεία των Κομνηνών. Ήταν το τρίτο παιδί και ο πρώτος γιος (και διάδοχος) του Αλέξιου Α΄ Κομνηνού και της συζύγου του Ειρήνης Δούκαινας. Ήταν ο δεύτερος και κορυφαίος Αυτοκράτορας από τη Δυναστεία των Κομνηνών.
Ο Αλέξιος Γ΄ Άγγελος ή Αλέξιος Γ΄ Κομνηνός (1153 - 1211), Βυζαντινός Αυτοκράτορας (1195 - 1203) ήταν τρίτος γιος του Ανδρόνικου Άγγελου Βυζαντινού στρατιωτικού ηγέτη στη Μικρά Ασία και της Ευφροσύνης Κασταμονίτισσας (1125 - 1195). Ο πατέρας του Ανδρόνικος Άγγελος ήταν μικρότερος γιος του Κωνσταντίνου Αγγέλου γενάρχη του Οίκου των Αγγέλων και της Θεοδώρας Κομνηνής, κόρης του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού του πρώτου Βυζαντινού Αυτοκράτορα από τη Δυναστεία των Κομνηνών.
Στην συνέχεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία το Παλαιοχώρι το βρίσκουμε στο Χάσι του Λόγγου και στην ιδιοκτησία του Αρχιευνούχου του Σουλτάνου. Απολάμβανε ειδικό καθεστώς αφού οι περισσότεροι κάτοικοι του αναφέρονται ως Γερακάρηδες δηλαδή ως μέλη της Κυνηγετικής Ομάδας στην περιοχή της Άρχουσας Τάξης.
* Ο νεποτισμός ή οικογενειοκρατία είναι το φαινόμενο της διαδοχής ή προβαδίσματος ορισμένων ατόμων για την κάλυψη θέσεων, πολλές φορές σημαντικών ή και κρίσιμων, με αποφασιστικό κριτήριο τη βιολογική, τη συγγενική ή τη στενά φιλική σχέση που έχουν με άλλους. Ο όρος νεποτισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη nepos, που σημαίνει "ανεψιός"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου